Znamy już nominowanych do tegorocznej nagrody Świdnicki Gryf 2018

Znamy już nominowanych do tegorocznej nagrody Świdnicki Gryf 2018

Przedstawiamy firmy nominowane do nagrody gospodarczej „Świdnicki Gryf 2018”, której celem jest wyróżnienie, a także promowanie firm i przedsiębiorstw działających w naszym mieście, a w przypadku „Sudeckiego produktu regionalnego” promowanie produktów wytwarzanych w naszym regionie. Spośród firm nominowanych kapituła konkursu wybierze laureatów, którym 19 października, podczas uroczystej Gali Przedsiębiorczości, wręczone zostaną statuetki Świdnickiego Gryfa.

SUDECKI PRODUKT REGIONALNY

DAR-VIT Dariusz Konarski, Jagodnik 16E – produkcja tradycyjnych wędlin oparta na autorskich rodzinnych recepturach. Firma posiada 9 sklepów stacjonarnych i 5 mobilnych na terenie całego województwa dolnośląskiego. Głównym celem firmy jest dostarczanie towaru bezpośrednio klientowi ostatecznemu, bez pośredników. Firma działa od 2014 roku. Jest laureatem wielu nagród i wyróżnień.

Hoppy Lab s.c. Browar Rzemieślniczy Jakub Bielecki, Małgorzata Twardzicka, ul. Słowiańska 23 Żarów – regionalny, rzemieślniczy producent piwa pod nazwa „Świdnickie Jasne”. Jest „gwiazdą” w ofercie browaru. Nawiązuje do bogatej historii piwowarskiej miasta. Dzięki autorskim recepturom i pieczołowitemu, własnoręcznemu wykonaniu, piwo charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, co pozwoliło zaskarbić sobie serca wielu zwolenników sztuki piwowarskiej.

KRASZOWICKA ZAGRODA Andrzej Hercuń, ul. Kraszowicka 46 Świdnica – gospodarstwo edukacyjne, które prowadzi zajęcia dla dzieci z tematyki ginących zawodów i tradycji polskiej wsi. Gospodarstwo składa się z zagrody ze zwierzętami gospodarskimi oraz z modrzewiowej chaty wiejskiej, stylizowanej na zabudowanie z przełomu XIX i XX wieku. Realizuje kilka programów edukacyjnych przeznaczonych dla dzieci przedszkolnych i szkolnych, których celem jest pokazanie życia i pracy rolnika oraz jego rodziny na dawnej wsi polskiej, tradycji i obrzędów związanych ze świętami oraz zaprezentowanie ginących już zawodów takich jak: kowalstwo, garncarstwo, wikliniarstwo, bednarstwo, tkactwo.

DYNAMICZNY ROZWÓJ FIRMY

Piekarnia Profit-Bis s.c. Anna Wychowanek, Jacek Wychowanek, ul. Świdnica 2a Jaworzyna Śląska – produkcja pieczywa, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych. Firma wielopokoleniowa działająca na rynku od 1997 roku. Stale i konsekwentnie się rozwija, zwiększa produkcję oraz zatrudnienie. Przewagę konkurencyjną w regionie firma zdobywa poprzez łączenie tradycyjnych przepisów oraz metod wypieku z wykorzystaniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Firma podjęła inwestycje zachowujące tradycyjność wypieku i jednocześnie obniżające koszty wytworzenia. Zastosowano odpowiednie technologie i nowoczesny piec, który sprostał oczekiwaniom wobec jakości wypiekanego chleba, a także obniżył koszty produkcji. Firma posiada obecnie na terenie powiatu 8 sklepów. Bogaty asortyment firmy uwzględnia potrzeby i oczekiwania klientów.

NZOZ „BH Med” Sp. z o.o., ul. Strzelińska 6 Świdnica – działalność w zakresie ochrony zdrowia ludzkiego, podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej, rehabilitacji. Placówka dysponuje dużym zapleczem lokalowym, pracowniami diagnostycznymi, prowadzi szeroko pojętą rehabilitację, ambulatoryjną opiekę specjalistyczną oraz coraz bardziej rozwijającą się podstawową opiekę zdrowotną. Oferuje szeroki wachlarz usług medycznych, zarówno klientom korporacyjnym, jak i klientom indywidualnym. W 2017 roku spółka dokonała znaczących inwestycji budowlanych oraz sprzętowych, poniosła spore nakłady na modernizacje posiadanego budynku, co spowodowało, że diametralnie zmienił się wizerunek przychodni. Powstał jeden z ładniejszych obiektów służby zdrowia na terenie Świdnicy, który kojarzony jest z wysoką jakością świadczonych usług. Dla wygody pacjentów – na parterze budynku firma uruchomiła aptekę.

Cloos-Polska Sp. z o.o., ul. Stawki 5 Świdnica – produkcja zrobotyzowanych stanowisk spawalniczych, sprzedaż urządzeń spawalniczych, wdrażanie zaawansowanych technologii spawalniczych i znakujących. Firma jest pionierem na polskim rynku w zakresie robotyzacji procesu spawalniczego. W ubiegłym roku w związku z duża liczbą podpisanych umów zwiększono zatrudnienie, unowocześniono park maszynowy poprzez zakup innowacyjnych urządzeń, unowocześniono procesy produkcyjne.

LIDER MIKRO-PRZEDSIĘBIORCZOŚCI

AMARETTO – Łukasz Wilczyński Rynek 23 Świdnica – kawiarnia, produkcja lodów na miejscu w kawiarni, z komponentów niedostępnych na polskim rynku /lody szpinakowe, buraczane, marchewkowe/. Kawa podawana w kawiarni wypalana jest w Wenecji, niedostępna w innych kawiarniach. Wystrój kawiarni – to nowoczesny, odważny „dizajn”. Kawiarnia Amaretto to miejsce wyjątkowe, wysoko oceniane przez gości.

Biuro Turystyczne RAPALA s. c. A. W. A. Rąpała, ul. Pułaskiego 8 Świdnica – usługi turystyczne. Firma łączy nowoczesność z dbałością o relacje handlowe na gruncie usług lokalnych. Komfortowe warunki obsługi klienta, biuro wypełnione pomocami multimedialnymi, kącikiem dla dzieci, klienci podejmowani są kawą i przekąskami. O nowoczesności firmy świadczy fakt, że jest jedną z pierwszych i chyba jedyną w mieście, która samodzielnie organizuje wyjazdy zarówno indywidualne jak i grupowe. Klienci biura dotarli do najdalszych zakątków całego świata. Etyka biznesu towarzyszy firmie od lat, przykładem jest aktywność społeczna biura – zaangażowanie w promowanie i współfinansowanie aktywności artystyczno-podróżniczej świdnickiego artysty Mariusza Kędzierskiego. Firma RAPALA – to firma rodzinna, która działa już 25 lat.

KAT-RECYKLING sp. z o.o., ul. Rolnicza 11 Świdnica – firma recyklingowa działająca na rynku już 12 lat. Firma wygrała konkurs – Debiut Gospodarczy „Jestem przedsiębiorczy nie zostanę bezrobotnym”. Obecnie jedna z największych firm recyklingowych w województwie dolnośląskim, dysponująca własnym laboratorium do analiz zawartości metali szlachetnych oraz linią przetwarzania katalizatorów i odzyskania monolitu jako finalnego produktu z całego procesu. Miesięcznie odzyskuje jako produkt uboczny ok. 30 ton złomu stali. Firma w swoich procesach zachowuje najwyższe standardy ochrony środowiska, poprzez stosowanie sprzętu technologicznie zaawansowanego, który pozwala na właściwie zerową emisję zanieczyszczeń. W tym roku planowane jest przeniesienie firmy do dużej hali i zatrudnienie kolejnych pracowników.

NAJLEPSZY DEBIUT GOSPODARCZY

No Sugar Cafe- Joanna Dolińska-Romanowicz, ul. Basztowa 1 Świdnica – kawiarnia. Firma działa od czerwca 2016 roku. To jedyna w mieście i okolicy kawiarnia, w której mówi się „nie” białemu cukrowi rafinowanemu, białej mące i soli. Wszystkie dania powstają z nieprzetworzonych świeżych składników, owoce i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców. To kawiarnia przyjazna dzieciom, z miejscem do „buszowania”. Wysoka ocena klientów w mediach społecznościowych świadczy o wysokiej jakości lokalu.

KANN Anna Połochajło-Migda, Rynek 1a Świdnica – produkcja i sprzedaż kosmetyków. Autorskie kosmetyki dedykowane pielęgnacji męskiej skóry, pierwsze w Polsce preparaty kompleksowo pielęgnujące najbardziej wymagające typy męskiej cery. Firma powstała w sierpniu 2017 roku. Celem działania firmy jest propagowanie świadomego, zdrowego trybu życia poprzez edukację z zakresu kosmetologii i medycyny, produkcję oraz sprzedaż naturalnych produktów dla mężczyzn. Wszystkie produkty i projekty są autorskim pomysłem właścicielki i jej męża. Produkty wzbudziły duże zainteresowanie oraz pozytywnie zaskoczyły klientów.

Restauracja TREMONTI Firma KOROLEWICZ – Marcin Korolewicz, ul. Akacjowa 5 Świdnica – pizzeria, restauracja. Serwowane dania zawierają tylko świeże produkty najwyższej jakości, od lokalnych gospodarzy i rolników. Smaki potraw są niepowtarzalne, a tradycja regionu odkrywana jest na nowo. Wysoka jakość i smak oferowanych potraw, przyciągają ciągle wielu nowych klientów.

Rzecznik Prasowy

Urzędu Miejskiego w Świdnicy

Magdalena Dzwonkowska

Spodobało Ci się, masz swoje zdanie na ten temat? Skomentuj.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.