Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Dlaczego warto je jeść?

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Dlaczego warto je jeść?

Sezon na ogórki gruntowe trwa w najlepsze. Wiedzą o tym doskonale ci, którzy mają je w swoich ogródkach. Co kilka dni przybywa zielonych bulw, a gospodynie domowe zacierają ręce. Otóż najlepszym sposobem na wykorzystanie ogromnej ilości ogórków jest przygotowywanie rożnego rodzaju przetworów, które w sloikach możemy przechowywać cały rok.

Ile gospodarstw tyle przepisów. Gospodynie przyrządzają sałatki, ogórki kiszone, korniszone. Nasza czytelniczka – której bardzo dziękujemy za zdjęcia – pochwaliła nam się że poza tradycyjnymi kiszonymi ogórkami, w tym roku postawiła na sałatki, do których poza ogórkami (choć są one głównym składnikiem) dodaje paprykę, cebule i inne warzywa, a także przyprawy wśród których między innymi kurkuma czy curry. W domu naszej czytelniczki dużym zainteresowaniem cieszą się także przetwory z ogórków w zalewach octowych lub czosnkowych, a ulubionym przysmakiem z zielonych bulw są pikantne ogórki z papryką chili.

Ogórki to pyszne rośliny z dobroczynnymi właściwościami, a surowe doceniane są głównie w upalne dni. Ponieważ ogórek w prawie 97 % składa się z wody, szybko pozwoli ugasić pragnienie. Ma mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby które próbują zrzucić kilka kilogramów.

Ogórek to warzywo bogate w przeciwutleniacze oraz substancje, które chronią przed rozwojem nowotworów.

Ogórki zawierają wiele witamin i minerałów które przyczyniają się do zwalczania takich dolegliwości jak zgaga czy nieświeży oddech. Kobiety często tez wykorzystują to warzywo w celach kosmetycznych.

Zastosowań i właściwości nie sposób zliczyć, a to tak nie doceniane warzywo.

Na koniec, wracając do przetworów – rada od naszej czytelniczki.

Pamiętajmy, aby przetwory z ogórków przechowywać w ciemnym i przewiewnym  miejscu. Otwarte słoiki zawsze powinny stać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o