Zdrowe przekąski na Sylwestra – przepisy.

 

Wielkimi krokami zbliża się Nowy Rok. Po Świętach mamy zaledwie kilka dni, by odpocząć po gruntownych porządkach, pieczeniu pierniczków, poszukiwaniu prezentów i przesiadywaniu całymi dniami w kuchni nad wybitnymi, wigilijnymi potrawami. Lada chwila, z objedzonymi jeszcze brzuchami (bo przecież trzeba zjeść wszystkie świąteczne zapasy!) wyruszymy w stronę sklepów w poszukiwaniu sylwestrowych kreacji, sztucznych ogni i innych niezbędnych, imprezowych rzeczy.

Niektórzy z nas, ci, którzy postawili na spędzenie Sylwestra 2019 w domu, planują już menu na tę wyjątkową imprezę. Nasza redakcja, wychodząc Wam na przeciw, przygotowała kilka swoich propozycji na przekąski, które zaskoczą nie tylko Wasze podniebienia, ale również zadziwią łatwością ich wykonania i kompozycją smaku.

SPIS TREŚCI:

BEZGLUTENOWA ROLADA POMIDOROWO-PAPRYKOWA
SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ
CYNAMONOWO-IMBIROWE MUFFINY. BEZ MLEKA, CUKRU I GLUTENU
ROLADKI Z SZYNKI
GRILLOWANE BATATY Z PASTĄ Z AWOKADO I BOCZKIEM
FIT WAFELKI Z MIODOWYM NADZIENIEM

BEZGLUTENOWA ROLADA POMIDOROWO-PAPRYKOWA

Ta rolada, nie dość, że wygląda bardzo efektownie, to jeszcze smakuje naprawdę obłędnie! To zdecydowanie przekąska, która zrobi bardzo dobre wrażenie na Tobie i Twoich znajomych. Naszykuj się, że każdy będzie pytał Cię o przepis!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej (papryka+sól, kupiona w biedronce)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • tymianek, oregano, pieprz
  • olej kokosowy, ok 1/3 łyżeczki

Farsz:

  • 350g twarogu naturalnego President (lub innego, kremowego)
  • 3 łyżeczki chrzanu tartego
  • 300g szynki konserwowej (lub jakiejkolwiek innej, uwaga, tylko na skład)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę, pastę paprykową, koncentrat (można zamiast pasty dodać jeszcze jedną łyżkę koncentratu, nie zmieni to konsystencji masy, a smak powinien być tak samo dobry, jednak w takim wypadku należy również ją posolić) i przyprawy.

Następnie na sztywną pianę ubijamy białka z odrobiną soli. Końcówki od blendera nie trzeba myć, ubijamy nią masę z żółtkami i gdy wszystko się połączy, przekładamy do niej pianę z białek. Delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i, za pomocą silikonowego pędzelka, smarujemy ją rozpuszczonym olejem kokosowym. Wylewamy na nią masę i rozkładamy ją równomiernie. W przypadku, gdy posiadamy większą blachę (60cm), rozsmarowujemy masę nie dochodząc do krawędzi, ponieważ ciasto może się okazać zbyt cienkie (lub jeszcze jedno jajko i stosunkowo więcej pozostałych składników). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Proszę zwracać uwagę na stan ciasta, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej i 15 minut to może być zbyt wiele. Po upieczeniu, wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie odklejamy od papieru (powinno zejść bez problemu, jest też dosyć sztywne) i przekładamy je na bawełnianą ściereczkę.

FARSZ:

W czasie, kiedy ciasto się piecze, możemy przejść do przygotowania szybkiego farszu. Wystarczy dorzucić do serka 3 łyżeczki tartego chrzanu, doprawić to solą i świeżo zmielonym pieprzem i porządnie wymieszać. Voilà! Oto mamy gotowy farsz do rolady.

Ciasto jest już na ściereczce, farsz mamy gotowy, więc przystępujemy teraz do dalszego działania: rozkładamy połowę chrzanowego serka równomiernie na placku, przekładamy go szynką, rozsmarowujemy na niej pozostały farsz i zwijamy ciasno w rulon. Następnie zawijamy roladę w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 min. Wtedy wszystkie składniki pięknie się połączą i łatwiej będzie ją pokroić. Chociaż można oczywiście się pokusić o wcześniejsze pokrojenie, plastry mogą się trochę rozwalać, ale rolada będzie tak samo pyszna! Jak widzicie, mimo, że bezglutenowa, to rolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Dajcie znać jak Wam wyszło, jeśli spróbujecie ją przygotować!

SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ

Ta sałatka to kwestia planu i przypadku. Soczysta, wyrazista w smaku i chrupiąca. Taka przekąska świetnie nada się również do zabrania jej w pojemniku do pracy.

SKŁADNIKI:

Baza:

  • 1 worek białej kaszy gryczanej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula szalotka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • Kilka pomidorków żółtych i czerwonych (lub 1 duży pomidor)

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Sól/pieprz/papryka ostra/czosnek niedźwiedzi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę gotujemy i studzimy (gotujemy 15 minut i nie zostawiamy w wodzie, tylko od razu wyciągamy, żeby nie zrobiła się klejąca!) wszystkie warzywa drobno siekamy i dodajemy do wystudzonej kaszy. Składniki na sos mieszamy ze sobą aż się połączą, dodajemy do reszty i mieszamy.

CYNAMONOWO-IMBIROWE MUFFINY. BEZ MLEKA, CUKRU I GLUTENU

Pyszne, naturalnie słodkie i praktycznie niewymagające żadnego nakładu pracy. Muffiny idealne!

SKŁADNIKI:

  • 2 bataty (ok. 700-750g)
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • 3 jajka (najlepiej od wolnych kurek)
  • 120g daktyli suszonych
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cynamon
  • wiórki kokosowe do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bataty myjemy, rozkrawamy i gotujemy na parze. W międzyczasie odmierzamy 120g daktyli i zalewamy je wrzątkiem, żeby się moczyły. Ugotowane bataty obieramy ze skórki (gdy gotujemy je rozkrojone, to odchodzi sama w całości) i wrzucamy do miski. Z daktyli odlewamy wodę i dodajemy je do batatów. Następnie dodajemy jeszcze 4 łyżki mąki kokosowej, 3 jajka, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, kawałek startego imbiru, cynamon i łyżeczkę sody oczyszczonej. Wszystko razem miksujemy blenderem. Nakładamy ciasto do foremek (powinno wyjść około 12-13 sztuk) i wkładamy na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przed wyciągnięciem z foremek, czekamy aż muffiny ostygną. Masę można również upiec w formie ciasta, wtedy czas pieczenia należy wydłużyć do około 50 minut.

ROLADKI Z SZYNKI

Mięso, a jednak pełne warzyw. Delikatne, a przy tym takie chrupiące! To zdecydowanie przekąska, której nie może zabraknąć na stole.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie szynki konserwowej z dużymi plastrami (można zastąpić szyną parmeńską lub inną szynką długodojrzewającą, roladki będą równie wyśmienite)
  • serek śmietankowy typu Almette, bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem chrzanu, ale każdy smak będzie dobry;
  • dowolny mix sałat
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kiełki rzodkiewki lub inne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Plastry szynki smarujemy z jednej strony serkiem, układamy po węższej stronie wszystkie warzywa, które wcześniej kroimy w wąskie słupki, następnie zawijamy ciasno ruloniki. Tak naprawdę kompozycja roladek jest dowolna: możemy dodać do środka awokado, cebulę, marchewkę pokrojoną na zapałki, zielonego ogórka czy żółty ser. Wszystko będzie smakować wybornie. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

GRILLOWANE BATATY Z PASTĄ Z AWOKADO I BOCZKIEM

Całość to nieoczywiste połączenie słodkiego smaku batata, z delikatnością awokado, chrupkością boczku i ostrością kiełek. Tej przekąski naprawdę warto spróbować!

SKŁADNIKI:

  • 2 duże bataty
  • 2 jajka
  • awokado
  • kilka plastrów surowego, wędzonego boczku
  • kiełki rzodkiewki
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bataty kroimy wzdłuż dłuższego boku. Grillujemy je do zmięknięcia na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym. W międzyczasie gotujemy dwa jajka na półtwardo (około 4,5min od zagotowania się wody) i podsmażamy boczek na patelni do zarumienienia. Następnie przekrawamy awokado, wyciągamy pestkę i wydrążamy środek. Do awokado dodajemy obrane ze skorupki jajka, dodajemy czosnek, trochę soli (pamiętamy, że boczek jest słony) i świeżo zmielony pieprz. Ugniatamy całość widelcem, żeby się ładnie połączyło i tak powstałą masę nakładamy na ugrillowane plastry batata. Na wierzch kładziemy plaster boczku i posypujemy kiełkami rzodkiewki.

 

FIT WAFELKI Z MIODOWYM NADZIENIEM

Słodka przekąska, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia! Lekka, delikatna w smaku i pysznie miodowa. Kolejny przepis, którym koniecznie musisz się podzielić po imprezie!

SKŁADNIKI:

  • 10 kromek żytniego pieczywa chrupkiego, np. CHABER
  • serek grani
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • wiórki kokosowe
  • czekolada gorzka min. 60% zawartości kakao (około 3/4 tabliczki)
  • migdały w płatkach
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • banan (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do serka grani dodajemy miód. Wystarczy jedna łyżeczka, jednak wielbiciele mocno słodkich rzeczy mogą sobie dodać trochę więcej. Następnie dosypujemy tyle wiórek kokosowych, żeby serek miał gęstą konsystencję. Można zastąpić część wiórek płatkami migdałowymi, należy je jednak trochę rozdrobnić (można to spokojnie zrobić gniotąc je między palcami). W garnku zagotowujemy wodę i w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Możemy dodać do niej odrobinę oleju kokosowego, dzięki czemu jej konsystencja będzie bardziej płynna i łatwiej będzie ją rozprowadzać. Następnie zabieramy się za przygotowywanie naszych wafelków: kromki pieczywa przekrawamy na dwie równe części i na jedną z nich nakładamy wcześniej przygotowany serek. W tym momencie możemy również położyć na wierzch serka cienkie plasterki banana. Przykrywamy drugą połówką i lekko dociskamy. Przygotowujemy blachę do pieczenia. Rozkładamy na niej papier lub kawałek folii, która zabezpieczy ją przed ubrudzeniem czekoladą. Na blasze kładziemy kratkę, a na niej układamy przygotowane wafelki. Teraz możemy je bezpiecznie oblać czekoladą, unikając niepotrzebnego bałaganu. Następnie od razu posypujemy kwadraty płatkami migdałowymi. Zostawiamy do zastygnięcia czekolady. Albo i nie…

Spodobało Ci się, masz swoje zdanie na ten temat? Skomentuj.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.